ZONNEPANELEN
Eindelijk begrijp ik het.
Het hele internet staat vol informatie over zonnepanelen. Maar een duidelijke uitleg met nuttige tips in verstaanbare woorden is moeilijk te vinden. Daarom doen wij een poging om het zo beknopt en duidelijk mogelijk uit te leggen!
Elke installatie is uniek.
Er zijn verschillende factoren die een grote rol spelen in de aard van jouw installatie. Zo moet je rekening houden met je huidige verbruik (en mogelijk ook je toekomstige verbruik – denk maar aan elektrisch rijden en opladen), de oriëntatie en hellingsgraad van je dak en of er schaduw valt op je panelen op bepaalde momenten van de dag. Even raad vragen aan een installateur kan nooit kwaad om jezelf eens te verdiepen in de materie. Maar hieronder vind je alvast enkele belangrijke punten.
Monokristallijn of Polykristallijn
Moeilijke woorden, maar zo omschrijven fabrikanten de panelen zelf. Het grootste verschil is het uitzicht en prijs. Poly panelen zien er regelmatig blauw uit met vlekken, een mono paneel is meestal zwart zonder ‘vlekken’. Een mono paneel brengt meer op bij direct zonlicht, een poly dan weer beter bij diffuus licht. Maar op jaarbasis ligt de opbrengst van beide panelen eigenlijk zeer dicht tegen elkaar.
Een paneel heeft ook steeds een wattage. Sommige panelen hebben dan ook een hogere opbrengst dan anderen van hetzelfde formaat of leveren evenveel energie in een kleiner formaat (efficiëntie). Deze panelen zijn dan ook meestal een pak duurder.
Omvormer
Een PV installatie (photovoltaic) produceert DC stroom. Maar om deze te kunnen gebruiken moet deze omgezet worden in AC. Waar je rekening mee moet houden is dat je op je energierekening zal belast worden op de capaciteit van je omvormer en niet op de capaciteit van je panelen. Daarom is het belangrijk om niet ’te veel’ stroom te gaan genereren. Een omvormer die net boven je verbruik zit is dus ideaal.
Schaduw op panelen
Soms kan het zijn dat een schouw of boom op bepaalde momenten van de dag stukken van je installatie in de schaduw zet. Het effect van schaduw op 1 paneel op je gehele installatie is vrij groot. De panelen worden in kringen aangesloten op je omvormer. Als 1 paneel uit een kring minder stroom gaat opwekken dan de andere panelen, trekt dit de totale opbrengst van alle panelen op die kring naar beneden.
OPGELET: Er zijn fabrikanten die beweren dat ze met optimizers deze schaduw kunnen opvangen en toch een goed rendement op de panelen beloven. Hier zijn echter voor- en tegenstanders van. Ikzelf behoor tot deze laatste categorie omdat volgens mij de kostprijs van de duurdere omvormer samen met de optimizers u op het einde van het verhaal geen economisch rendement geven – in tegendeel.
(Klik hier voor een artikel dat iets meer licht werpt op dit onderwerp)
Overproductie ben je kwijt
Een misopvatting die mensen soms hebben is dat uw energieleverancier u gaat betalen voor de stroom die u opwekt.
Stel, je hebt een verbruik van 2.000 kWh/jaar en je opbrengst is 2.500 kWh/jaar. Dan heb je eigenlijk 500 kWh teveel geproduceerd. Deze opbrengst verlies je en hier krijg je geen vergoeding voor, ook al is je teller teruggelopen.
Een nog moeilijker verhaal wordt het als je een dag/nacht teller hebt. Want dan zal de opbrengst en verbruik voor dag en nacht afzonderlijk bekeken worden (hou er rekening mee dat weekends ook voor nachttarief tellen). Dus:
Stel, je hebt een verbruik van 1.500 kWh voor dag en 1.000 kWh voor nacht. Samen maakt dat 2.500 kWh verbruik.
Je hebt een opbrengst van 2.000 kWh voor dag en 500 kWh voor nacht. Samen maakt dat 2.500 kWh opbrengst. Fantastisch zou je denken, maar dat is niet het geval want:
Voor dag heb je een overproductie van 500 kWh welke je totaal verliest en geen vergoeding voor krijgt.
Voor nacht heb je 500 kWh tekort en dit zal je dus geheel moeten bijbetalen terwijl je eigenlijk 500 kWh opbrengst aan je leverancier gaf.
Dat is ook de reden waarom de meeste mensen overschakelen naar een enkelvoudige teller om het allemaal eenvoudiger te maken.
Maar mensen zoals ikzelf, die een installatie hebben die het volledige verbruik niet kunnen opvangen, kunnen wel baat hebben met dag/nacht teller omdat er nog steeds een prijsverschil zit tussen beide tarieven.
OPGELET: Er zijn leveranciers die dag=nacht aanbieden voor mensen met zonnepanelen. Let op voor de kleine lettertjes en informeer je goed, soms kan het zijn dat ze gewoon het tarief van nacht gebruiken op dag, maar nog steeds gebruik maken van hetzelfde systeem zoals hierboven beschreven. Dus je blijft met verlies zitten als je niet oplet qua verbruik.
Waarom moet ik aangesloten blijven op het net?
Tenzij je ‘OFF-GRID’ wil gaan (later zullen we hier ook een artikel over schrijven) zal je aangesloten moeten blijven op het net.
Je wekt enkel stroom op als de zon schijnt. Maar ’s nachts heb je helemaal geen opbrengst. Toch wil je graag dat je ijskast en diepvries blijven werken dus daarom bedachten ze het systeem van een terugdraaiende teller. Overdag heb je meer productie dan wat je verbruikt en steek je elektriciteit op het net. Je teller loopt dan werkelijk terug. Wanneer je geen opbrengst hebt zoals ’s nachts, maar wel verbruik, dan haal je deze elektriciteit terug van het net om te gebruiken. Het net fungeert eigenlijk als een batterij voor jou.
Geef een reactie