Windturbines rond de wereld hebben al tonnen CO2 voorkomen
341.000 stuks
Ja hoor, zoveel windturbines zijn er actief aan het draaien over onze planeet. Buiten het feit dat ze voor veel werkgelegenheid hebben gezorgd en talloze huizen hebben voorzien van elektriciteit, hebben onze gigantische vrienden ervoor gezorgd dat er 637 miljoen ton CO2 minder in de lucht is terechtgekomen.
Er waren tegen het einde van 2016 341.000 windturbines in werking. Dat aantal zal ondertussen uiteraard veel hoger liggen en het aantal blijft nog steeds gestaag groeien. We hebben nog een lange weg te gaan om helemaal over te stappen, weg van fossiele verbranding, maar de pijl van de grafiek staat richting een positieve evolutie. Whoohoo!
Hoe een windturbine nu precies werkt is eigenlijk heel simpel. We kunnen dit onderverdelen in 3 stappen:
- De wind blaast
- De wieken, waar een as aan bevestigd is, beginnen te draaien
- De generator die vast hangt aan die as, werkt op zijn beurt elektriciteit op
Bekijk het als een oude fietsdynamo waaraan wieken zijn bevestigd in plaats van een wieltje dat tegen een band draait.
Weten hoe het werkt is één ding, maar weten hoe het onze omgeving beïnvloedt is een heel andere zaak. Dat het beter is voor ons allemaal is een evidentie, maar wat heeft alternatieve energie nu echt voor ons gedaan? 637 miljoen ton CO2 tegengehouden? Gigantisch veel jobs gecreëerd? Duizenden huizen voorzien van groene energie? Ja, dat allemaal.
De turbines zijn zeer duur om te maken en je moet grondstoffen ontginnen om onze reuzen vrienden te maken. Ook de bouw kost uiteraard CO2, maar dit weegt helemaal niet op tegen hoe lang ze ons kunnen voorzien van CO2-loze hernieuwbare energie. We kennen nog wel wat plaatsen waar we er kunnen zetten. Laat maar komen!
Heeft een windmolen nadelen:
Tot een tijdje terug kon ik me niet inbeelden wat iemand tegen een windmolen kon hebben tot ik iemand ontmoette die vrij dicht in de buurt woonde van eentje. Bij laagstaande zon werpen de bladen van een molen soms schaduw over huizen. Als je net daar woont is het uiterst vervelend om met continu lichtflitsen te moeten leven (zeker als je gevoelig zou zijn voor epilepsie). Deze mensen lieten rolluiken installeren om op bepaalde momenten in de dag, de flitsende schaduw te kunnen uitsluiten. Dat is ook bij sommige molens de reden waarom deze bij zonnig weer en laagstaande zon soms stil staan terwijl er toch genoeg wind is. Een goed uitgekiemde plaats voor een windmolen lijkt me dus zeker nodig. Een andere oplossing is om gebruik te maken van verticaal roterende bladen die geen lichtflitsen meer produceren zoals de boom die we enkele dagen terug hebben gepost.