Windturbines rond de wereld hebben al tonnen CO2 voorkomen

341.000 stuks

Ja hoor, zoveel windturbines zijn er actief aan het draaien over onze planeet. Buiten het feit dat ze voor veel werkgelegenheid hebben gezorgd en talloze huizen hebben voorzien van elektriciteit, hebben onze gigantische vrienden ervoor gezorgd dat er 637 miljoen ton CO2 minder in de lucht is terechtgekomen.

Er waren tegen het einde van 2016 341.000 windturbines in werking. Dat aantal zal ondertussen uiteraard veel hoger liggen en het aantal blijft nog steeds gestaag groeien. We hebben nog een lange weg te gaan om helemaal over te stappen, weg van fossiele verbranding, maar de pijl van de grafiek staat richting een positieve evolutie. Whoohoo!

Hoe een windturbine nu precies werkt is eigenlijk heel simpel. We kunnen dit onderverdelen in 3 stappen:

  1. De wind blaast
  2. De wieken, waar een as aan bevestigd is, beginnen te draaien
  3. De generator die vast hangt aan die as, werkt op zijn beurt elektriciteit op

Bekijk het als een oude fietsdynamo waaraan wieken zijn bevestigd in plaats van een wieltje dat tegen een band draait.

Weten hoe het werkt is één ding, maar weten hoe het onze omgeving beïnvloedt is een heel andere zaak. Dat het beter is voor ons allemaal is een evidentie, maar wat heeft alternatieve energie nu echt voor ons gedaan? 637 miljoen ton CO2 tegengehouden? Gigantisch veel jobs gecreëerd? Duizenden huizen voorzien van groene energie? Ja, dat allemaal.

De turbines zijn zeer duur om te maken en je moet grondstoffen ontginnen om onze reuzen vrienden te maken. Ook de bouw kost uiteraard CO2, maar dit weegt helemaal niet op tegen hoe lang ze ons kunnen voorzien van CO2-loze hernieuwbare energie. We kennen nog wel wat plaatsen waar we er kunnen zetten. Laat maar komen!

Bron: https://futurism.com/wind-turbines-around-the-world-have-prevented-more-than-637-million-tonnes-of-co2-emissions/