Zit de energie van de toekomst onder onze voeten verborgen?
Onze aardbodem is heel wat energie rijk. Aardolie, steenkool en aardgas kennen we allemaal, maar wist je dat daar ook nog een andere energiebron zit die we tot op heden eigenlijk amper gebruikten?
Aardwarmte of geothermische energie
In Ijsland, waar ze door de vulkanische ondergrond snel aan de warmte geraken, is geothermische energie de nr. 1. In de centrale van Hellisheiði (zo’n 20 km ten oosten van Reykjavík) heeft men boringen gedaan naar warmwaterbronnen in vulkanische ondergrond waarna ze via turbines stroom opwekken. Hiernaast zitten ze nog met een heel leuk bijproduct dat zelfs nog meer energie bevat dan de opgewekte stroom: warm water! Dit warme water gebruikt men voor het verwarmen van huizen.
Kan dat ook bij ons?
De kostprijs voor geothermische energie hangt af van de boordiepte. Bij ons ligt die veel dieper dan in Ijsland, maar dat wil niet zeggen dat het hier niet mogelijk is. Volgens een studie van Jon Limberger is het best mogelijk dat tegen 2050 geothermie zeer rendabel zal zijn als groene energie. Een groot voordeel van geothermische energie is dat het 24/24u beschikbaar is, in tegenstelling tot wind- en zonne-energie.
Uiteraard bestaan er hier reeds oplossingen voor woningen die gebruik maken van een warmtepomp en geothermische energie uit bv. de tuin, maar die maken gebruik van oppervlaktewarmte die helemaal zo warm niet is als bij een diepteboring. En je hebt nog steeds veel energie nodig om deze warmte om te zetten in bruikbare warmte voor je woning. Je wekt dus geen energie op, maar je vermindert je energiekost wel.
En is dat eigenlijk wel veilig?
Wel, er zijn een aantal gevaren uiteraard. Zo kan je tijdens boringen per ongeluk op aardolie of aardgas stoten of kan een aardbeving roet in het eten gooien. Maar het is toch een energiebron die het waard is om verder research naar te blijven doen.
Geef een reactie