ZONNEPANELEN

Eindelijk begrijp ik het.

Het hele internet staat vol met informatie over zonnepanelen. Maar een duidelijke uitleg met nuttige tips in verstaanbare woorden is moeilijk te vinden. Daarom doen wij een poging om het zo beknopt en duidelijk mogelijk uit te leggen!

Elke installatie is uniek.

Er zijn verschillende factoren die een grote rol spelen in de aard van jouw installatie. Zo moet je rekening houden met je huidige verbruik (en mogelijk ook je toekomstige verbruik – denk maar aan elektrisch rijden en opladen), de oriëntatie en hellingsgraad van je dak en of er schaduw valt op je panelen op bepaalde momenten van de dag. Eens raad vragen aan een installateur kan nooit kwaad om jezelf eens te verdiepen in de materie. Maar hieronder vind je alvast enkele belangrijke punten.

Monokristallijn of Polykristallijn

Moeilijke woorden, maar zo omschrijven fabrikanten de panelen zelf. Het grootste verschil is het uitzicht en prijs. Poly panelen zien er regelmatig blauw uit met vlekken, een mono paneel is meestal zwart zonder ‘vlekken’. Een mono paneel brengt meer op bij direct zonlicht, een poly dan weer beter bij diffuus licht. Maar op jaarbasis ligt de opbrengst van beide panelen eigenlijk zeer dicht tegen elkaar.

monokristallijn vs polykristallijn paneel

Een paneel heeft ook steeds een wattage. Sommige panelen hebben dan ook een hogere opbrengst dan anderen van hetzelfde formaat of leveren evenveel energie in een kleiner formaat paneel (efficiëntie). Deze panelen zijn dan ook meestal een pak duurder.

Omvormer

Een PV installatie (photovoltaic) produceert DC stroom. Maar om deze te kunnen gebruiken moet deze omgezet worden in AC.  Waar je rekening mee moet houden is dat je op je energierekening zal belast worden op de capaciteit van je omvormer en niet de capaciteit van je panelen. Daarom is het belangrijk om niet ’te veel’ stroom te gaan genereren. Een omvormer die net boven je verbruik zit is dus ideaal.

omvormer-pv

Schaduw op panelen

Soms kan het zijn dat een schouw of boom op bepaalde momenten van de dag stukken van je installatie in de schaduw zet. Het effect dat schaduw op 1 paneel heeft op je gehele installatie is vrij groot. De panelen worden in kringen aangesloten op je omvormer. Als 1 paneel uit een kring minder stroom gaat opwekken dan de andere panelen, trekt dit de totale opbrengst van alle panelen op die kring naar beneden.

OPGELET: Er zijn fabrikanten die beweren dat ze met optimizers deze schaduw kunnen opvangen en je toch een goed rendement op de panelen beloven. Echter zijn hier voor- en tegenstanders van. Ikzelf behoor tot deze laatste categorie omdat volgens mij de kostprijs van de duurdere omvormer samen met de optimizers u op het einde van het verhaal geen economisch rendement geven – in tegendeel.
(Klik hier voor een artikel dat iets meer licht werpt op dit onderwerp)

Overproductie ben je kwijt

Een misopvatting die mensen soms hebben is dat uw energieleverancier u gaat betalen voor de stroom die u opwekt.

Stel, je hebt een verbruik van 2.000 kWh/jaar en je opbrengst is 2.500 kWh/jaar. Dan heb je eigenlijk 500 kWh teveel geproduceerd. Deze opbrengst verlies je en krijg je geen vergoeding voor, ook al is je teller teruggelopen.

Het is een nog moeilijker verhaal als je een dag/nacht teller hebt. Want dan zal de opbrengst en verbruik voor dag en nacht afzonderlijk bekeken worden. (hou er rekening mee dat weekends ook voor nachttarief tellen). Dus:
Stel, je hebt een verbruik van 1.500 kWh voor dag en 1.000 kWh voor nacht. Samen maakt dat 2.500 kWh verbruik.
Je hebt een opbrengst van 2.000 kWh voor dag en 500 kWh voor nacht. Samen maakt dat 2.500 kWh opbrengst. Fantastisch zou je denken, maar dat is niet het geval want:
Voor dag heb je een overproductie van 500 kWh welke je totaal verliest en geen vergoeding voor krijgt.
Voor nacht heb je 500 kWh tekort en zal je dus geheel moeten bijbetalen terwijl je eigenlijk 500 kWh opbrengst aan je leverancier gaf.

Dat is ook de reden waarom de meeste mensen overschakelen naar een enkelvoudige teller om het allemaal eenvoudiger te maken.

Maar mensen zoals ikzelf die een installatie op dak hebben die niet het volledige verbruik kunnen opvangen kunnen wel baat hebben met dag/nacht teller omdat er nog steeds een prijsverschil zit tussen beide tarieven.

OPGELET: Er zijn leveranciers die je dag=nacht aanbieden voor mensen met zonnepanelen. Let op voor de kleine lettertjes en informeer je goed want soms kan het zijn dat ze gewoon het tarief van nacht gebruiken op dag, maar nog steeds gebruik maken van zelfde systeem zoals hierboven beschreven. Dus je blijft met verlies zitten als je niet oplet qua verbruik.

Waarom moet ik aangesloten blijven op het net

Tenzij je ‘OFF-GRID’ wil gaan (later zullen we hier ook een artikel over schrijven) zal je aangesloten moeten blijven op het net.

Je wekt enkel stroom op als de zon schijnt. Maar ’s nachts heb je helemaal geen opbrengst. Toch wil je graag dat je ijskast en diepvries blijven werken dus daarom bedachten ze het systeem van een terugdraaiende teller. Overdag heb je meer productie dan wat je verbruikt en steek je elektriciteit op het net. Je teller loopt dan werkelijk terug. Wanneer je geen opbrengst hebt zoals ’s nachts, maar wel verbruik, dan haal je deze elektriciteit terug van het net om te gebruiken. Het net fungeert eigenlijk als een batterij voor jou.

distributie-net

EcoTip

Elk jaar opnieuw zijn er groepsaankopen, georganiseerd door verschillende provincies. Schrijf je vrijblijvend in om een voorstel te ontvangen. Let wel op voor leveranciers die onder het mom van een groepsaankoop hun eigen producten aanprijzen.

Heb je iets toe te voegen aan dit artikel, laat het ons dan weten via het contactformulier.