BMW iX3 zal eerste vol elektrische SUV van het merk worden

Wie mij kent zal het wel weten: ik ben een grote fan van de BMW i3. Maar toen BMW een tijdje terug de aankondiging maakte om tegen 2025 reeds 12 vol elektrische modellen op de markt te hebben wist ik al hoe laat het was. Ze gaan gewoon van elk huidig model een vol elektrische versie maken.
Is dat slecht? Wel, neen. Maar dit zal wel betekenen dat ze afstappen van het meest milieuvriendelijk productieproces ter wereld, het welke ze nu wel hanteren voor de vol elektrische BMW i3.

Weetje: De BMW i3 is tot op de dag van vandaag, de meest milieuvriendelijke productiewagen ooit gebouwd en bevat meer dan 95% materiaal dat gerecycleerd kan worden, iets dat geen enkele andere productiewagen hem nadoet!

Een volgende logische stap zal dan waarschijnlijk zijn om de i3 en de i8 compleet af te voeren. Het feit dat ze nu een SUV kiezen als eerste auto in hun nieuwe lijn van vol elektrische auto’s, laat duidelijk in hun kaarten kijken. Ze nemen een populair model (de BMW X3) dat verre van efficiënt is qua windweerstand en qua gewicht en proberen hiermee dan de markt te veroveren. Laat ons hopen dat ze de afschaffing van de i3 en de i8 toch nog even uitstellen en misschien zelfs gaan uitbreiden. Want wees nu eerlijk: waarom wil je elektrisch gaan rijden? Omdat je dan het gevoel hebt dat je aan het bijdragen bent aan een betere leefwereld. En dat kan volgens mij enkel wanneer ook het productieproces van de auto zo duurzaam mogelijk is. Iemand die met een elektrische wagen rijdt en geen 100% groene stroom gebruikt om zijn auto op te laden zal enkel elektrisch rijden omdat dit dan een sociaal aanvaarde sportwagen is (ja, ik heb het over Tesla).

Technisch

Laat ons niet vergeten dat het niet allemaal negatief hoeft te zijn. Dat er een nieuwe EV op onze weg komt kunnen we enkel maar toejuichen. En de cijfers zijn ook wel stevig: 2 elektromotoren die voor- en achteras een totaal van 270 pk geven is best wel stevig. Ook de 70 kWh batterij kan met een snellader in 30 minuten op 80% gezet worden en kan je, na een volledige laadbeurt, zo’n 400km ver brengen. De iX3 zou in 2020 beschikbaar zijn.

Om toch nog even terug te komen op het milieu-aspect van deze wagen: BMW doet wel de nodige inspanningen om als merk zijn CO2 uitstoot te beperken en slaagt daar aardig in. Zo zijn ze op weg om hun uitstoot tegen 2025 met 50% te verminderen in vergelijking met 1995.

BMW-iX3-Concept
BMW-iX3-Concept
BMW-iX3-Concept
BMW-iX3-Concept
BMW-iX3-Concept