Omdat we autonoom rijden en elektrisch rijden bijna altijd in 1 adem noemen, lijkt het ons noodzakelijk even te berichten over een jammerlijk ongeval. Tijdens een test van Uber met een autonome wagen, kwam bij een ongeval in Tempe Arizona op 18 maart 2018 een voetganger om het leven. Uber heeft hierdoor beslist om zijn verdere testen met de autonome wagens stop te zetten.

Onze mening

Wie de beelden van het ongeval zag, die circuleren op het internet (en welke wij hier niet gaan posten), zal het kunnen beamen: dit ongeluk had eenvoudigweg niet kunnen vermeden worden. Het is wel heel bizar dat de sensoren van de wagen de vrouw niet tijdig hebben opgemerkt, want hoewel wij in het donker slecht kunnen zien, is dit voor radar, lidar, sonar, infrarood, enz… toch geen enkel probleem. De dame in kwestie loopt werkelijk recht in het pad van de autonoom rijdende wagen. Had dit een gewone wagen geweest met een normale bestuurder aan het stuur, had dit zelfs nooit onze kranten gehaald.

Volgens ons gaat de Uberchauffeur wel in de fout. Ze had ten allen tijden op de baan moeten letten om te kunnen ingrijpen, want dit zijn testritten en absoluut nog geen afgewerkte en feilloze technologie. Het lijkt op het filmpje zeer donker, maar foto’s die later genomen zijn tonen wel aan dat de straat goed verlicht was en er geen regen was die de zichtbaarheid verminderde. Zo zie je ook dat, zodra je de controle uit handen geeft, je zelf een pak minder scherp staat om in te kunnen grijpen bij een noodsituatie. Uiteraard heeft de voetgangster, met fiets aan de hand, een inschattingsfout gemaakt waardoor dit is kunnen gebeuren.

Dat dit voorval de hele discussie over autonoom rijden op gang heeft gebracht staat als een paal boven water. We krijgen nu zoals steeds 2 kampen waarbij de ene kant de fervente tegenstanders zijn, die niet geloven in deze technologie, het niet betrouwbaar vinden en het zelfs een schande vinden dat er reeds autonoom rijdende auto’s op de baan zijn.
Langs de andere kant heb je de voorstanders die pijnlijk duidelijk maken dat 94% van de ongevallen op de weg veroorzaakt worden door een ‘menselijke fout’. Als we werkelijk 94% minder ongevallen zouden kunnen veroorzaken door een computer te laten sturen, vinden we dit op z’n minst een piste die verder moet uitgediept worden. En daarvoor zijn testen noodzakelijk!

We blijven geloven in autonoom rijden en hopen dat het verlies van dit leven alsnog kan bijdragen aan de veiligheid in ons verkeer, want ongetwijfeld komen er nu software-updates die dit type van ongeval alweer kan herkennen, nog voor het zou gebeuren.

Jonas, co-auteur hier bij ecoblog, vertelde me dat hij zelfs geloofd in een complete omgooi van ons wagenpark in de nabije toekomst. We zullen geen eigen auto’s meer bezitten maar steeds meer gaan car-sharen. Op afroep komt er dan een wagen autonoom jouw richting uit, die je dan brengt naar eender welke locatie. Bekijk het als een soort goedkope taxi of openbaar vervoer, maar dan zonder chauffeur.

Uber self driving Volvo involved in fatal accident with pedestrian
source NTSB Uber self driving Volvo involved in fatal accident with pedestrian