China’s eerste autostrade met geïntegreerde zonnepanelen

Bijna klaar!

Jinan in China wordt binnenkort de eerste stad met een autostrade waar zonnepanelen zijn geïntegreerd. De zonnestraat bestaat uit een laag doorzichtig beton, een laag zonnecellen en een derde onderlaag om de panelen droog te houden van grondwater.

Naast daken en ramen zijn nu ook de autobanen aan de beurt om energie op te wekken. Alles bij elkaar gelegd gaat het hier om een gigantische oppervlakte waar ons zonnetje op schijnt. Schotland en andere hemelwater ontvangende landen zouden beter blijven inzetten op windenergie uiteraard. De weg is 2km lang en ze zijn de laatste stukken aan het afwerken. Daarna hoeft het nog juist aangesloten te worden op het grid. En wacht, het beste moet nog komen.

Luchtfoto van de bouw in Jinan

Het is in Jinan niet de eerste straat dat ze hebben aangelegd met zonnepanelen. In de stad zelf is een 160 meter lang stuk hier al mee uitgerust die kan opwarmen, voor sneeuw en ijzel te doen smelten, én elektrische auto’s draadloos kan opladen. Wat!! Ja, zalig hé. Hier zie ik wel toekomst in. Lange elektrische inductie stroken die misschien de auto niet opladen, maar die er toch voor zorgen dat je niets meer verbruikt van je batterij. Wie weet zal er in de toekomst wel een kantelpunt komen dat je zowel oplaad als vooruit zoeft tegen 120km/u.

Wereldwijd gezien is China niet de eerste die hier mee experimenteert. In 2014 opende Nederland zijn eerste fietspad met zonnepanelen, in 2016 ging ook een klein noord Frans dorpje aan de slag en opende één kilometer lange zonnestraat en in Missouri, Amerika testen ze zonnepaneel voetpaden. Hopelijk springen snel andere landen ook op deze kar.

Bron: https://futurism.com/chinas-first-solar-highway-complete-soon-charge-electric-cars/