TIP: Zonnepanelen reinigen

Stof, zand, vogelkakjes, het zijn allemaal vijanden van je zonneinstallatie. Een periodieke reiniging kan wonderen doen voor je opbrengst. Maar zonnepanelen zijn geen ramen die je zomaar even kan lappen. Neen, het zijn delicate oppervlakken die over een vuil-afstotende laag beschikken die zeer snel kan beschadigen als je deze foutief poetst. Met alle nefaste gevolgen van dien.

Wanneer moet je dit doen?

De lente en de zomer zijn de maanden met de meeste zon. Hierdoor is het aangeraden om in het begin van de lente een onderhoud van je zonnepanelen te voorzien. Als je in een grote stad woont of dicht tegen een autosnelweg kan het zijn dat je panelen sneller vuil worden, waardoor je best 2x per jaar je panelen gaat of laat reinigen.

Zelf reinigen of laten reinigen?

De eenvoudigste en veiligste optie is uiteraard je panelen laten reinigen door een gespecialiseerde firma. Hou hierbij rekening met een kostprijs van ongeveer 100 à 150 euro. Dit is een prijs die je zeker moet afwegen tegen het verlies van opbrengst uiteraard. Let ook op dat je garantie niet komt te vervallen als je zelf je panelen zou reinigen. Je kan het ook zelf doen maar op je dak kruipen kan uiterst gevaarlijk zijn! We kunnen het niet genoeg benadrukken maar: !!!VEILIGHEID EERST!!! Beveilig jezelf met een veiligheidsharnas welke je eventueel kan huren. Als je vanaf een hoger gelegen terras aan je panelen kan heb je uiteraard geluk en maakt het deze job een stuk eenvoudiger.

Zelf je panelen reinigen

Gebruik zéker geen allesreiniger of schuurspons. Ook een hogedrukreiniger is totaal uit den boze! Een gespecialiseerd reinigingsmiddel in combinatie met bv een microvezeldoek is ideaal. Het gebruik van kraantjeswater moeten we ook afraden omdat de grote hoeveelheid kalk in het water zeer hardnekkige vlekken kan achterlaten op je panelen. Gebruik dus gedemineraliseerd water of gefilterd regenwater. Een telescopische zwabber met een microvezel spons om zachtjes druk uit te oefenen op hardnekkige vlekken is ideaal. Kies geen te warme of zonnige dag om dit te doen omdat je panelen dan te snel opdrogen waardoor dit moeilijker werkt. Regen is misschien niet zo aangenaam, maar wel ideaal omdat dit je taak een stuk makkelijker maakt. Opgelet !!!VEILIGHEID EERST!!! want bij regen is het dak mogelijk glad!

Foto: Karcher