Zonneveld als volgende wereldwonder in Egypte?

In het Benban Solar Park in Egypte zijn ze volop aan het werk om het grootste zonneveld ter wereld te bouwen. Midden 2019 zal dit veldje een capaciteit hebben van zo’n van 1.6 tot 2 GW. Dit werkje zal opgetrokken worden niet zover van Aswan waar de zeer omstreden Aswandam reeds 10 à 15% van de totale energie voor Egypte voorziet.

Het project is een privé onderneming waarbij de staat een contract aangaat om gedurende 25 jaar de stroom tegen een gunstig tarief aan te kopen. Klein risico: het tarief is gekoppeld aan de dollar, wat raar kan uitdraaien mocht de prijs van de dollar spectaculair stijgen. Het park is ook opgedeeld in 41 afzonderlijke projecten met elk hun eigen stukje grond. Momenteel zijn reeds 29 projecten gefinancierd, goed voor zo’n 1.5 GW capaciteit.

Nog een leuk weetje is het feit dat er bijna geen enkele plaats op onze wereldbol geschikter is om een zonnepaneeltje te plaatsen dan dit Oostelijke deel van de Sahara. Het grootste deel van de panelen zijn bovendien gemonteerd op solar trackers van Nextracker, welke ervoor zorgen dat het paneel steeds in een optimale positie staat om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen.

Ghadir Shaar
overzicht-zonneveld-egypte