Elon’s show: SpaceX Falcon Heavy test is een groot succes

We hadden er reeds over bericht (zie Tesla Roadster in space) en gisteren was het zover!
De wereld stond even op z’n kop want met het nummer Space Oddity van David Bowie op repeat, ging gisteravond de persoonlijke Tesla Roadster van Elon Musk de lucht in.

Even alles kort op een rij

Alles draaide om een test van een SpaceX Falcon Heavy raket. De grootste raket ooit die de zwaarste lading (64 ton) kan meenemen in een baan rond de aarde. Wat de Falcon raketten zo speciaal maakt is dat ze gebouwd zijn om te kunnen hergebruiken. De 3 boosterraketten keren terug naar aarde en landen als een omgekeerde raketlancering terug op een platform. Bij de test gisteren kwamen beide raketten in een uiterst synchrone manier terug naar beneden en landden perfect op het platform. De main booster moest landen op een wiebelend platform ergens in zee maar dat liep net op het einde van de landing fout. De snelheid lag te hoog en de raket had niet voldoende brandstof meer om goed af te remmen. In een fractie van een seconde werd de beslissing genomen om de raket dan in zee te laten neerstorten, maar dat moet toch zeer dicht in de buurt van het landingsplatform geweest zijn want de impact en brokstukken hebben 2 stabilisatormotoren van het platform afgerukt. Hopelijk zijn hier beelden van die we dan later nog kunnen posten.

Dan even over naar de lading

De Tesla met Starman aan het stuur (een soort Stig van de ruimte) cruisde mooi in een baan om de aarde. Dit was nodig ter demonstratie voor het Amerikaanse leger. Met een laatste boost van de raket aan boord moest Starman naar Mars gestuurd worden, maar de raket-boost was iets te krachtig waardoor hij op een andere koers is geraakt en op weg is naar een asteroïdegordel. Hopelijk raakt hij er door zonder sterretje in de voorruit ;).

Eigenlijk was dit een waanzinnig moment en gaf het een heel klein beetje het gevoel hoe het op 20 juli 1969 moet geweest zijn toen Neil Armstrong voet op de maan zette.

Hieronder kan je de livestream herbekijken zoals wij hem zagen op 6 februari 2018.

Hoe deze geniale publiciteitsstunt moest verlopen zie je in deze presentatie.

Het is ook duidelijk dat Musk een Bowie fan is. Starman is een duidelijke verwijzing naar Bowie en Space Oddity op een autoradio spelen in de ruimte is simpelweg het grootste eerbetoon dat Bowie kon krijgen. Voor de Bowie’s onder ons, enkele toepasselijke songs.