Harl-E-Davidson

In 2014 kwam Harley-Davidson met het nieuws dat ze een elektrisch prototype gemaakt hadden. De range was zeer beperkt met zo’n 75km maar hij zag er wel mooi uit. Eerder in de sfeer van een Buell Café Racer.

Deze week kwam Harley-Davidson met het nieuws dat ze hem werkelijk op de markt gaan brengen. Hopelijk is de range wat beter dan bij hun prototype, maar hierover zijn nog geen cijfers bekendgemaakt.

Harley zonder Harley-sound?

Er bestaan enkele merken van auto- en motorfabrikanten die toch wel een heuse reputatie opgebouwd hebben op gebied van het geluid dat hun bolides maken. Ik denk hierbij spontaan aan de Italianen zoals Ferrari en Maserati en ook aan de ronkende V8 motoren uit de typisch Amerikaanse merken. Harley-Davidson is een typische tegenhanger van een motorfiets waarbij het geluid een heel belangrijk aspect is van het rijgevoel.

De BMW i8 heeft zelfs een heus Active Sound System om het rijgevoel te versterken. Zelf zeggen ze dat dit voor de veiligheid van voetgangers is. Maar iedereen weet dat je niet met een wagen van 150.000 euro wil rondrijden die klinkt als een grasmaaier wanneer de hybride motor aanslaat.

In onderstaande filmpje uit 2014, moet je vooral de eerste minuut even bekijken. Mét geluid. Hier spreken ze zeer duidelijk over het feit dat ze op zoek gaan naar een specifiek geluid voor hun motor.

harl-e-davidson-electric-harley-davidson