Nu energie opslaan voor later

Hoe dan?

Met een batterij uiteraard. Nee, geen serie-parallel schakeling van pakjes AA-batterijen, maar een deftig blok, ongeveer de grootte van een zeecontainer, volgepropt met deftige lithium-ion cellen. Eindelijk is in België ook de euro gevallen: we houden beter onze overproductie zelf bij dan de elektriciteit naar het buitenland te voeren. Dit komt voor als de zon stevig aanwezig is en onze panelen goed opbrengen, of s’nachts, als iedereen ligt te knorren en de wind lekker door onze molens blaast.

ENGIE is testen aan het uitvoeren in hun Energie Storage Park in Drogenbos. De containers vol met batterijen, transformatoren, omvormers en computers, doen al het nodige werk om het teveel aan energie op te slaan en wanneer nodig deze ook terug af te geven op ons net. Tot hiertoe goed voor zo een 6 megawattuur. Als alles na testen goed blijken te werken gaan ze het park in werking stellen met een capaciteit van zo een 20 megawattuur. Mochten die cijfers je niet veel zeggen dan kan je 20 megawattuur vergelijken met stroom voor 2000 gezinnen, heel de dag!

Na de opening van de gigantische Tesla batterij in Australië had ik al gehoopt dat ze dit hier ook in ons net gingen implementeren. Bij onze vrienden van down-under zijn ze nog een stapje verder gegaan en kan de batterij stroom voorzien voor 30000 gezinnen. Dit noem ik nu eens een geweldige evolutie!

Kleine voetnoot: De test is een beetje misgegaan en de batterij heeft vuur gevat in november. Hopelijk hebben ze snel gevonden wat de fout was… .

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/11/brand-bij-ucb-pharma-in-drogenbos–uitrit-afgesloten–ramen-en-d/