Sorry mannen, size does matter!

Toch als het gaat over windmolens.

Waarom zien we eigenlijk zo weinig windmolentjes in het straatbeeld? Het zou toch perfect zijn om een kleine windmolen van zo’n 2 a 3 kWh in je tuin neer te zetten en zo zelfs in de wintermaanden voldoende stroom te genereren dat je zelfs off-grid zou kunnen gaan met een powerwall.

Om een windmolen te mogen plaatsen heb je een bouwvergunning nodig. Ook mag de molen niet hoger zijn dan 15 meter, mag er weinig tot geen slagschaduw op het huis of in de tuin van je buren vallen, moet het een veilige en gekeurde molen zijn en is hij best ook geluidsarm om je buren niet op stang te jagen. Daarnaast is het ook zeer belangrijk de molen te plaatsen waar er veel wind is, sterker nog, waar er veel directionele wind is (dus geen turbulente wind die alle richtingen uit gaat). Eenmaal je aan al deze regeltjes voldoet, kan je aan de slag.

Stel dat we een mooie molen kunnen vinden van zo’n 2.000 watt. Prijzen variëren sterk van zo’n 1.500 euro voor een Chinese import tot 15.000 euro voor een installatie van je lokale windmolen-boer. Zowel in Nederland als in Groot Brittanië zijn er grootschalige testen gedaan met deze kleinschalige molentjes. En die resultaten waren jammer genoeg uiterst bedroevend. Geen enkele van de geteste molens was rendabel en het ging zelfs zo ver dat er modellen tussen zaten die meer energie verbruikten dan dat ze opwekten, door het energieverbruik van de aangesloten elektronica.
Je kan gerust uitgaan van volgende stelling:

Hoe groter de molen, hoe beter de opbrengst.

Het gemiddelde rendement van zo’n kleine molen was in de tests minder dan 1% van zijn maximale capaciteit. Dus voor onze molen van 2.000 watt zouden we gemiddeld zo’n…. hou je vast… 17 watt opbrengst hebben. Je leest het goed: amper 17 watt.
Bij een grote windmolen ligt het rendement veel hoger. We spreken dan over 10 tot zelfs 30%.

Naar prijs toe horen we net hetzelfde verhaal. Een grote windmolen kost ongeveer 4.500 euro per huishouden om te bouwen en te voldoen in de volledige energiebehoefte. Die generatoren geven tot 30% rendement waardoor de terugverdientijd relatief kort is. Een kleine, onveilige installatie thuis waar wieken kunnen van afvliegen, die gevoelig is voor vuil, waarvan je omvormer in brand kan vliegen en die een rendement heeft van minder dan 1%, kost je hoogst waarschijnlijk meer dan 4.500 euro en zal je nooit kunnen terugverdienen binnen de vooropgestelde levensduur van je installatie.

We kunnen op dit moment enkel concluderen dat het weinig tot geen zin heeft om een kleine windmolen in je tuin te plaatsen, tenzij je het doet omdat het ‘mooi’ is. (zie ons artikel over Wind Tree)

Wind Tree
kleine windturbines