Gent gaat geo

De stad Gent is bezig met een behoorlijk prestigieus verbouwingsproject. Het zogenaamde Wintercircus, ook gekend als de “Garage Mahy”, werd na ettelijke jaren van verwaarlozing in 2005 door SoGent aangekocht. Vanuit het oogpunt van complete renovatie en integratie in het nieuwe stadsdeel “De Krook”, zal het Circus vanaf 2020 kantoorruimte bieden aan bedrijven die werken rond digitale media en innovatie. Er komt op deze site ook o.a. een concertzaal, een foyer en een restaurant.

Tot onze grote vreugde wordt er bij de renovatie ook innoverend gedacht: het Wintercircus wordt volledig CO2-neutraal! Onder andere een netwerk van diepe ondergrondse buizen zal er voor moeten zorgen dat het gebouw voor de verwarming gebruik kan maken van de warmte van onze aarde. Dit noemen ze geothermie of recuperatie van aardwarmte. Hiervoor werd afgelopen week de boormachine ingeplugd om het eerste van 34 (!) diepe gaten te boren. Elk boorgat zal ongeveer 150 meter diep zijn, dus de bouwvakkers zullen nog eventjes zoet zijn…

En ze zien het groots in Gent: wanneer dit project positief uitpakt wordt er zelfs al gedacht aan het toepassen van geothermie in gehele wijken. Laat de toekomst maar komen!

Bron: hln.be
Wintercircus
Wintercircus