Rimac Concept One: klaar voor lancering in maart

Rimac Concept One kwam in 2011 uit op de Frankfurt Motor Show en zag er zalig uit. Maar sindsdien was het verdacht stil rond dit merk. Tot een dik jaar terug.

Maar dat wil niet zeggen dat ze hebben stilgezeten hoor! Neen, in 2014 hebben ze hun eerste wagen geleverd aan een anonieme Spanjaard met een snor en er volgden nog 7 bolides die elk hun weg vonden naar een nieuwe eigenaar voor het luttele bedrag van 980.000 dollar per stuk.

Ondertussen hebben ze net iets meer ontwikkeling achter de rug, want zoals hiervoor vermeld, stonden ze vorig jaar plots aan de start van het Goodwood Festival of Speed en braken ze bovendien het EV record op een time trial. Rimac deed zelfs mee aan de Pikes Peak Race van 2015 waar ze de 2de plek veroverden in de algemene stand van de EV’s.

Maar goed, dit jaar in maart krijgen we eindelijk de langverwachte lancering. En lanceren, dat kan hij als de beste! Kijk maar eens naar volgende specs:

  • 0-100 in 2,5 sec
  • 1224 pk
  • 1600 Nm koppel
  • 355 km/h

Kortom: op een recht stuk weg heeft een Ferrari LaFerrari geen schijn van kans (zie dragrace-filmpje onderaan artikel).

Wat deze auto zo uniek maakt is zijn ‘all-wheel-torque-vectoring‘ wat zorgt voor een optimale krachtdistributie in zowel het accelereren als het remmen. In minder dan een honderdste van een seconde gaat de wagen zelf beslissen of hij meer of minder kracht moet geven aan een wiel, afhankelijk van het gedrag van de wagen.

Een leuk weetje

Er zit een knop op deze wagen waarmee je kan kiezen tussen overstuur, onderstuur of neutraal. In een ‘normale’ wagen zou dat theoretisch betekenen dat je met een hendel tijdens het rijden je motor van voor naar achteren en terug zou kunnen plaatsen! Hoe zot is dat?

Rimac Concept One
Rimac Concept One
Rimac Concept One
Rimac Concept One
Rimac Concept One
Rimac Concept One
Rimac Concept One
Rimac Concept One
Rimac Concept One