Volkswagen komt naar Pikes Peak

Race to the Clouds

Volkswagen maakte net bekend dat ze met een all-electric-prototype op 24 juni 2018 een gooi doen naar het record van Rhys Millen. Het zal dan 31 jaar geleden zijn dat Volkswagen nog eens aan de start kwam in Pikes Peak.

In 2016 reed Rhys Millen zijn e0 PP100 in een recordtijd van 8:57.118 naar de finish van Pikes Peak race in de Rocky Mountains. Het was een memorabele dag want voor het eerst in de geschiedenis van Pikes Peak reed een elektrische wagen in minder dan 9 minuten naar de streep.

Rhys-Millen-eo-PP100
Rhys Millen in zijn e0 PP100 –  bron Driveeo

Voor wie Pikes Peak niet kent (ook wel de ‘Race to the Clouds’ genoemd); Het is een klimrace waarbij een hoogteverschil van zo’n 1440 meter overbrugd moet worden op een normaal straatparcours. Het landschap zorgt voor duizelingwekkende beelden die zowel angstaanjagend als adembenemend zijn.

De race bestaat reeds sinds 1916 maar tot zelfs 7 jaar terug waren alle constructeurs nog hard aan het werken aan wagens die Pikes Peak onder de 10 minuten zouden kunnen afleggen. In 2013 kwam Sébastien Loeb in zijn kleine Peugeot 208 T16 zich even moeien en zette de chrono op maar liefst 8:13.878. Een record dat moeilijk te breken zal zijn!

De snelste elektrische productiewagen die Pikes Peak ooit heeft bedwongen is een Tesla Model S. Blake Fuller loodste zijn Tesla naar de meet in 11:48.264 (lang niet slecht!). In de toekomst zullen de EV’s zeker en vast een gooi doen naar de tijd van Sébastien Loeb! Ik kijk alvast uit naar de eerste run van de nieuwe Tesla Roadster!

Bron: Volkswagen – Wikipedia