94-jarige uitvinder van de lithium-ion batterij ontwikkelt een nieuwe solid state batterij

94 jaar zeg je?

Inderdaad! 94 jaar moet men geworden zijn om een nieuwe batterij uit te vinden die 3 keer de capaciteit heeft van de traditionele lithium ion batterij. Fantastisch toch dat John Goodenough en zijn team nog verder sleutelen aan een oplossing voor meer densiteit én een snellere oplaadtijd. 

Solid-state batterijen zijn nog veiliger dan hun lithium-ion broeders en hebben een veel grotere energie densiteit. Hun nieuwe accu maakt gebruik van een elektrolyt van glas en dat maakt het mogelijk om een anode te gebruiken van alkalimetalen zoals natrium of kalium. Natrium? Zout? Ja, zout! Geweldig toch als je lithium kan vervangen door natrium. Als ik me niet vergis hebben we hier wel wat van op onze planeet?

Nog een fijn feitje is dat door de anode geen dendrietvorming meer optreedt. Ik hoor je denken: “Dentriet? Was da veur een vies beest?” Dendrietvorming krijg je bij het te snel opladen van lithium batterijen. Door het proces begint het samen te plakken en te vertakken, wat een kortsluiting kan vormen tussen anode en kathode. Explosie en brand in batterijen worden schaarser en zeldzamer. Hoera!

Dyson en Bosh investeren mee in het onderzoek. Nu hopen dat er snel een massaproductie op gang wordt gezet. Geef deze man en zijn team een doosje Merci-chocolaatjes. Dankzij hun staan we weer een stapje verder.

Bron: https://news.utexas.edu/2017/02/28/goodenough-introduces-new-battery-technology
Foto: The University of Texas at Austin