Glazen zonnepanelen zouden van elk raam of scherm een energiebron kunnen maken

Wow!

Elke keer ik op zo eenn onderzoek stuit krullen mijn mondhoeken op tot ver onder mijn oogleden. Een gelukkig mens word ik van zo’n nieuws. Waarom? Heel simpel! Momenteel zijn we onszelf aan het vergassen tegen warpspeed. Hoe sneller we omschakelen naar ecologische en hernieuwbare energie, hoe sneller we terug vrijer en zuiverder zullen kunnen ademen. Jan modaal en de rijke 1% hoeven geen IQ te hebben van 160 om dit in te zien, toch?

Al van 2014 is een team van de universiteit van Michigan bezig om fotovoltaïsche cellen te ontwikkelen die volledig transparant zijn. Transparante zonnecellen? Is dat geen paradox? Ja, wetenschappelijk gezien is dat inderdaad zo. Dus waarom schrijven we dit dan op onze blog?

Fotovoltaïsche zonnecellen werken door fotonen (zonlicht) te absorberen en te converteren naar electronen (elektriciteit). Ik hoor je al denken “Glas laat toch zonlicht door?” Klopt. Daarmee dat volledig transparante panelen niet bestaan.

De onderzoekers hebben een methode gevonden op basis van organische zouten die niet zichtbare golflengtes (UV en infrarood) absorbeert en terug reflecteert naar de rand van het glas waar een conventionele strip van fotovoltaïsche cellen is geplakt. Tot nu toe hebben ze een rendement van 1%. Dit is nog niet zoveel maar de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat ze een rendement van 10% gaan halen. Geweldig toch!

Bron: https://www.extremetech.com/extreme/188667-a-fully-transparent-solar-cell-that-could-make-every-window-and-screen-a-power-source